Jordlagret ska vara 15–20 centimeter. Gräv eller kör med jordfräs, ta bort stenar och ogräs. När du har bearbetat jorden ska du kratta ordentligt, platta till jorden, kratta och platta till igen. Bästa sättet att få ett jämnt, bra underlag där grässtråna kan etablera sig är faktiskt
Luckra upp jorden, som oftast är hoppackad och hård.
Skrapa bort matjorden på toppen och ställ den åt sidan. Luckra upp marken ner till en halv meters djup, det enklaste att göra med en jordfräs.
Tillsätt gärna väl nedbruten kompost eller fukthållande jord. Om jorden är mycket lerig är det klokt att lägga på ett 5-10 cm tjockt lager av grov sand ovanpå. Mycket sand bör förses med torv och fuktig torvjord bör förses med både sand och lera. Därefter gödslar du innan allt fräses/blandas ihop. Använd vanligt gödningsmedel eller naturgödsel som är mer hänsynsfullt mot de nyttiga småkrypen som finns i jorden. Gör en jordanalys för att avgöra hur mycket du ska gödsla och eventuellt kalka. pH-värdet bör vara 6,5-7. ca. 25 kg per 100 m2.
Först bör du planera var gångar, uteplatser, rabatter och träd ska vara, det gör det enklare för dig efteråt.
Tjockleken på jordlagret bör vara 20 till 30 cm för att ge en robust och tålig gräsmatta som tål en del torka. Rensa ut stenar, rötter, ogräs och liknande. Vänd jorden för hand med en spade eller med jordfräs i flera riktningar, jorden bör vara porös och luftig. Finns det en hel del sand i jorden räcker det med en lätt spadvändning eller fräsning. Ta sedan bort stenar med kratta.
Se till ytan är så jämn som möjligt, utan småhögar och ojämnheter. Jämna sedan till ytan en sista gång innan sådd eller utrullning av färdig gräsmatta. Jämna gärna ut fårorna lite försiktigt efter sådd för att skydda fröna från uttorkning.
Klipp den sedan när den är 1 cm högre än du vill ha den, alltså – klipp ofta och lite åt gången. Då är det avklippta gräset så kort att det kan ligga kvar och ge naturlig näring till gräsmattan. Klipp aldrig mer än 1/3 av gräsets höjd och byt klippriktning varje gång du klipper.