Gräsmatta på rulle | Underhåll

En fin och grön gräsmatta är ofta en trädgårdsägares högsta dröm – och av goda skäl. Men det är lätt att glömma bort gräsmattans hälsa över vintern, vilket kan leda till kala fläckar eller att mossa och ogräs slår rot. Prova vår 7-stegsguide för att förnya din gräsmatta lagom till sommaren!

Våren är en perfekt tid för att förbättra din gräsmatta. Detta eftersom gräset växer bättre efter vintern, när medeltemperaturen är över 7 °C. Att påbörja arbetet med din gräsmatta redan på våren ger dig också tillräckligt med tid för att arbeta lugnt och metodiskt- att ta hand om din gräsmatta ska vara en trevlig aktivitet, inte en jobbig!
gräsmatta på rulle

#1: Första gräsklippningen

När vädret börjar bli varmare, är det dags att klippa din gräsmatta för första gången efter vintern. Se till att du klipper i båda riktningarna för att komma åt alla grässtrån. Om du har en kantskärare/grästrimmer till hands kan du passa på att snygga till alla kanter mot häckar och gångvägar.

#2: Ta bort ogräs och mossa

Gräv upp ogräs som maskros och klöver med en liten spade, håll utkik efter ogräs som växer runt kanterna. Har du en större trädgård kan du använda ett miljövänligt ogräsmedel som är effektivt. När ogräset har tagits bort, riv bort mossa och annat skräp. Detta hjälper till att säkerställa att tillräckligt med luft passerar mellan jorden och atmosfären och är avgörande för en hälsosam gräsmatta. Om du har en stor trädgård kan du använda en vertikalskärare som gör jobbet snabbare än ett manuellt verktyg.

#3: Lufta din gräsmatta

Du känner förmodligen din gräsmatta väl, och vet var gräset växer långsammare eller var överflödigt vatten inte rinner av. För att förbättra dessa delar av gräsmattan mår gräsmattan bra av att luftas. Resultatet är en grönare och frodigare gräsmatta. Stick in en trädgårdsgaffel djupt in i gräsmattan ca 10-15 cm där det är möjligt, stick i rader med ett avstånd på 10-20 cm mellan raderna. Se till att du flyttar gaffeln fram och tillbaka i jorden så att jorden lossnar. Om du har större ytor som ska luftas rekommenderas en STIGA vertikalskärare.

#4: Gödsla och vattna regelbundet

När säsongen är i full gång och gräsmattan klipps regelbundet är det viktigt att gödsla regelbundet. För bästa resultat, gödsla din gräsmatta ungefär var fjärde eller femte vecka, och börja tidigt på våren. Vattna sedan gräset efter att du har gödslat, annars kan gräsmattan bli fläckig. Välj en Multiclip-gräsklippare som klipper gräset och sedan sprider ut gräsklippet på gräsmattan, för en naturlig gödning.

#5: Reparera bruna fläckar

Bruna fläckar mitt på gräsmattan är till besvär för många – antingen med dött gräs, eller fläckar helt utan gräs. Orsaken till sådana fläckar är vanligtvis att ett islager har lämnats på gräset så att gräset inte har fått tillräckligt med luft. Vänta tills gräsmattan har torkat upp efter vintern, för att ta bort dött gräs och ogräs. Gräv ner några cm i marken, så sedan nya gräsfrön och vattna till sist området och gräsmattorna väl.

#6: Skötsel av nysådd gräsmatta

Gräsmattan ska hållas fuktig tills gräset har grott och etablerat sig. Om du planterar gräsmattan tidigt på våren, se till att det är över 10 grader och att den vattnas regelbundet. Under sommaren vid höga temperaturer och mycket sol är det viktigt att vattna mycket.

#7: Regelbundet underhåll av gräsmattan

Allteftersom att vädret blir varmare spenderar man mer tid i trädgården, och gräsmattan behöver mer och regelbunden uppmärksamhet.